Leds: een revolutie in verlichting

Leds zorgden voor een revolutie in verlichting, touchbediening veroverde de elektronica. Fonckel combineert die twee fraai, in de designlamp Fonckel One.

Fonckel One

Fonckel One

Fonckel One

Fonckel One

Fonckel One

Fonckel One

Scoop

Fonckel One is een interactief LED-verlichtingsarmatuur. Met de gepatenteerde bedieningsmethode introduceert ontwerper Philip Ross een nieuwe manier van omgaan met licht. De boogvormige tafellamp, destijds nog Scoop genaamd, wordt bediend met gebaren. De lichtbundel kan je als het ware vastpakken en naar de juiste plek op tafel geleiden.

Stand, intensiteit, richting en breedte van de lichtstraal kunnen naar wens worden ingesteld door met de vingers specifieke bewegingen over de rug van de lamp te maken. De combinatie van optica, geavanceerde gebaarherkenning en kunststof design geven het ontwerp een intuïtief, flexibel en duurzaam karakter.

Ross had eerder al een zogenoemde Valorisation Grant ontvangen van de technologiestichting STW om een haalbaarheidsstudie te doen. Met een tweede STW-subsidie kon de Scoop als product verder ontwikkeld worden. Hiermee was de basis gelegd voor het bedrijf: Aesthetic Interactions.

Met Fonckel heeft Aesthetic Interactions de Goed Industrieel Design award 2012 gewonnen in de categorie ‘Functionaliteit’.

Ontwikkelpartners

Het doorontwikkelen van het concept met de (onder de naam Lumotion) gepatenteerde bediening tot een marktklaar product bleek geen sinecure. "Vergeet niet dat we begonnen met een lamp die vast zat aan een houten blok en een laptop, het geval viel niet eens te verplaatsen."

Dan helpt het als je vanuit Eindhoven, toch het hart van de Nederlandse maak– en elektronica-industrie, kunt opereren. Dat zorgde voor korte lijntjes naar ontwikkelpartners als ACE development & engineering, het bureau dat als integrator de lamp doorontwikkelde, Metatronics die de software schreef, DPI welke de kunststof behuizing levert en NTS Optel die de kunststof lenzen levert.

"We hebben ontzettend veel steun gehad van alle partners, die erg enthousiast waren over het concept. Ze hebben goed met ons meegedacht, ook over manieren om de rekening betaalbaar te houden."

This block contains content that requires you to allow marketing cookies. Change cookie settings

Start-up

De start-up Fonckel opereerde in Eindhoven in de slagschaduw van Philips, dat de afgelopen jaren juist ervoor heeft gezorgd dat led-lampen mainstream zijn geworden. Maar dat is min of meer toevallig: het bedrijf ontstond toen de Delftse studiemaatjes Philip Ross (Industrieel Ontwerp) en Kamiel de Leur (Industral Design Engineering) besloten in 2010 samen met Hans Filippini (Nyenrode) een bedrijf te bouwen rond een product dat Ross voor zijn promotieonderzoek aan de Technische Universiteit Eindhoven (TU/e) ontwikkelde.